Wij leggen je uit hoe ijs gemaakt wordt! #mijnijssmaak

In Rotterdam wordt ons ijs vers geleverd door Coen van ijssalon Crusio in Bergen op Zoom. Waarom Coen? Omdat hij het lekkerste ijs maakt in alle smaken die je je maar kan bedenken. Over die gekke smaken later meer, want we willen dat jij met ons meedenkt! #mijnijssmaak

19075010_1359035910850181_734211065_n.jpg

Maar goed, ijs, hoe wordt dat nou eigenlijk gemaakt? Het is eigenlijk best makkelijk en bestaat uit vier stappen die ik je nu uit zal leggen;

1. Alles heeft een begin, dus ijs ook. Vind je ook niet dat sorbet smaken zoals citroen en mango heel anders smaken dan de wat romigere smaken zoals vanille en Oreo-cookies? Logisch, want de basis van deze smaken is dus anders. Bij sorbetsmaken bestaat de basis alleen uit water en suiker, that’s all! Bij de wat romigere smaken bestaat de basis uit melk, eigeel, suiker, room en bindmiddel. Vervolgens wordt dit verhit tot 63 graden om te zorgen dat er geen bacteriën in zitten. Pasteuriseren heet dit met een moeilijk word. Eigenlijk kan je de basis van beide soorten ijs (sorbet en room) dus als een soort basis pannenkoekenmix zien. Door de dingen die je op je pannenkoek of met de basis van het ijs mengt, wordt het pas écht lekker.

2. Oké, dus de basis is klaar, nu is het tijd voor de “toppings op je pannenkoek!” Voor fruitsmaken wordt vers fruit gebruikt, dit wordt gepureerd en vervolgens met de basis gemengd. Fruitsmaken zijn sorbetsmaken, dus met welke basis wordt dit gemengd? Juist ja, de sorbetbasis met alleen water en ijs. Voor de fruitsmaken wordt meestal ongeveer 30 tot 55% gepureerd fruit gebruikt, afhankelijk van hoe sterk de smaak van het fruit zelf is. Het grootste deel van de mix bestaat uit vers fruit dus en dit proef je ook. Maar er zijn uitzonderingen. Citroen bijvoorbeeld heeft best een sterke smaak, daarom wordt voor citroenijs maar ongeveer 15% gepureerde citroen gebruikt en zelfs dan proef je de smaak van citroen erg goed. Als we hiervoor ook ongeveer 30% fruit zouden gebruiken, zou het citroenijs wel heel erg zuur worden en we willen natuurlijk niet dat je er zuur van gaat kijken, het moet wel lekker blijven ;)

Voor de roomsmaken is de mix iets anders, het grootste gedeelte van de mix bestaat uit de roombasis en vervolgens wordt dit gemengd met de smaak die je aan het ijs wil geven. Wil je bijvoorbeeld pindakaas-ijs? Dan voeg je hier dus pindakaas toe! Maar wacht nog even met de stukjes pinda, die kan je er later doorheen doen als je wilt.

3. Je hebt de basis (sorbet of room) nu met puree van de smaak die je wilt hebben gemengd, dus nu kan de mix in de ijsmachine. In deze machine wordt de mix rondgedraaid om te zorgen dat het ijs bevriest en er lucht in gebracht wordt. In het begin lijkt de mix op een smoothie of milkshake, maar langzaam begint het steeds meer op ijs te lijken! Als het bijna klaar is, kan je eventueel stukjes pinda, hazelnoot, koekjes, chocolade en nog veel meer toevoegen!

Weetje: De hoeveelheid suiker in het ijs bepaalt hoe schepbaar het is. Hoe meer suiker, hoe zachter het ijs is. De ijsmaker kan hier dus mee “spelen” om te zorgen dat het ijs de perfecte dikte heeft om een mooi bolletje te scheppen.

4. Als het ijs dan écht ijs is, wordt het in de bak geschept en in de vitrine geplaatst. Jij kan dan een lekkere smaak uitzoeken en genieten van je ijsje.

Coen van ijssalon Crusio en wij van de Frietboutique zijn erg benieuwd naar welke gekke ijssmaak jij graag zou willen proeven en in de vitrine wil zien! Alles kan en mag! Ijs van asperges, bieten, avocado, limoen-rabarber, combinaties, be creative! Zorg dat je idee bij ons terecht komt met #mijnijssmaak via mail (michelle@frietboutique.nl), Insta (@frietboutiquerotterdam), comment op Facebook of Insta of schrijf het op een briefje en lever je idee in bij ons. De leukste smaak gaan we samen met jou en Coen maken en komt in de vitrine bij ons, zodat je al je vrienden en familie kan laten proeven. Natuurlijk krijg je zelf ook een flinke voorraad mee, zodat je je eigen ijs kan eten totdat je er misselijk van wordt ;) Maak maar alvast plaats in je vriezer!

Door Michelle van den Berg - Ch(i)ef Happiness Officer @ Frietboutique

Blog news